Raku keramiek (Raku Yaki)

De draaischijf was in Japan al eeuwenlang in gebruik toen in het begin van de zestiende eeuw de rakutechniek tot ontwikkeling kwam. Raku kommen zijn in Japan van oudsher met de hand gevormd en gemaakt van aardewerk. Naar wordt aangenomen zijn de eerste kommen ontstaan in het Eisho-gebied in Japan, tussen 1504 en 1521 en gemaakt door een Koreaan genaamd Arneya. Hij was van oorsprong tegelbakker. Dit feit verklaart het handvormen. Zijn vrouw zette de traditie voort en later zou zijn zoon Chjiro dat doen. De kommen, geglazuurd in tinten van warm rood tot bruin en zwart, vielen zeer in de smaak bij de deelnemers aan de theeceremonie. De theemeester Rikyu was een stimulator van deze raku traditie. Hideyoshi, een militair heerser en een beoefenaar van de theeceremonie, gaf aan Jokei, die Chojiro was opgevolgd, een zegel met als motto: 'Raku', wat zoveel betekent als: plezierig gevoel. Daarmee werd Jokei bekend als de tweede generatie in de familie Raku. Hij stierf in 1635, op vijfenzeventigjarige leeftijd, maar zijn nakomelingen maken nog altijd raku keramiek.

Afb.

1 Vaas, 1975, 22 cm. hoog.

2 Gedraaide vorm, 1995, koperglazuur, 24 cm. hoog.

3 Gedraaide vorm, 1985, 28 cm. hoog.

4 Kom, 2000, 8 cm. hoog.

5 Kommen, 2015.

6 Schaal.

7 Maskers.

8 Detail.