Steengoed en porselein

Over steengoed en porselein. Tegenwoordig worden kleisoorten uit de hele wereld, plus nog andere grondstoffen met elkaar gemengd tot massa's voor veel verschillende temperaturen en de meest uiteenlopende doeleinden, van bakstenen tot hotelporselein en koksmessen.

Steengoedklei is overal in de wereld in grote hoeveelheden aanwezig. De baktemperatuur is naar gelang de chemische samenstelling, tussen 1280 en 1400o

Porseleinklei of kaolien is een grondstof die dicht bij het moedergesteente gevonden wordt. De eigenschappen van porselein zijn; 1. niet verontreinigd door ijzeroxide waardoor her in alle omstandigheden wit blijft, 2. de klei “verglaast” op hoge temperatuur, tussen 1300 en 1400 graden waardoor het voorwerp niet alleen water- en luchtdicht wordt, maar ook een beetje doorschijnend. Tegen het licht gehouden, kan je door de scherf heen, de donkere vlekken van je vingers onderscheiden. Steengoed en porselein moeten goed gesteund op de ovenvloer staan, anders kan het voorwerp deformeren tijdens het bakken. Het kenmerk van steengoed is; dat de onderkant niet geglazuurd is. Porselein is meestal van een ongeglazuurde standring voorzien.