Draaien

Na de uitvinding van het wiel was de pottenbakkersschijf een fluitje van een cent. Het draaien zelf vergt een lange leertijd, ongeveer 10 jaar als je talent hebt. Net zo lang als het leren bespelen van een muziekinstrument. Daarna, als je getalenteerd bent, kan je muziek gaan maken, ook op de draaischijf. Na een aantal jaren dacht ik, ‘ik kan al een beetje draaien.’ Toen zag ik de Franse kruiken uit La Borne en omstreken, deze functionele kruiken zijn soms hoger dan 60 cm, en de breedte is naverend en ze zijn in een keer gedraaid, zonder afdraaien aan de onderkant, en toch beneden net zo dun als bij de hals, ongeveer 6mm. Niet alleen zijn deze kruiken vederlicht en schitterend in balans, maar ook van een betoverende schoonheid. Zo kunnen draaien, dat wilde ik ook wel.webdraaismall1011draaiwebdraaismall8